Balkan Madness


World/Folk
Uppsala / Uppsala
Bildades 2011
www.thisplays.com/balkanmadness
 
Vision
Balkan Madness är namnet på kollektivet av musiker som kastat sig ut på Uppsalaslätten i ett enda syfte: att älska Balkandunket! Med dragspel, fiol, mandolin och saxofon presenteras östliga melodier medan trummorna och basen väcker den legendariska kameltakten till liv. Både språkdocent och minsta dagisbarn finner säkert mening och tröst i textrader från bland annat Rumänien, Makedonien och Bulgarien. En sak är säker: Jag kan, du kan, Balkan!

Biografi
Fröet som sedan skulle komma att bli Balkan Madness såddes redan läsåret 2010/11 på Wiks Folkhögskola utanför Uppsala. Alla ursprungsmedlemmarna möttes på musiklinjen, förutom Sandro som då spelade bas, som gick på skrivarlinjen. Vi spelade musik från Balkanhalvön, tillsammans med klezmer och fado i skolan under en period, och med låten ”Rumania Rumania” föddes Balkan Madness, både titeln och bandidén. När skolan sedan slutade samlade vi ihop oss i en svettig liten replokal i Ungdomens Hus, där vi lade grunden till våra allra första spelningar. Första giget någonsin för BM blev på Kulturcafét en solig sommardag 2011.

Vår andra spelning var på Uplands Nation, på sommarfestivalen Upptakten. Efter spelningen dök det upp en kille som presenterade sig som Adam. Adam spelade trumpet och vi anställde honom hyfsat oprövad, mest för att stilla Petters då rådande stora trumpetabstinens. Det tog inte många dagar innan han var en i gänget! Vi spelade på fram till årsskiftet ungefär, då Sandro sökte lyckan i Göteborg, och David kom till oss. David var den tilltänka originalbasisten och ordningen var återställd. Vi spelade på under vintern, våren och sommaren på alla möjliga tänkbara ställen. Det var egna konserter, fester, bröllop, gasquer, klubbar, pubar och festivaler. Repertoiren utökades med en del hemsnickrade låtar också!

Under sensommaren 2012 lämnade både David och Niklas oss. David för studiernas skull, och Niklas flydde till Norge och sin nyfunna kärlek. In kom istället Rasmus, som också gick med resten av oss på Wik, på trummor, och Micke på bas. Hurra för dem!

Influenser
Östblocket, Räfven, Haidouti Orchestra mm.

Liknande artister
Ej ifyllt...

Medlemmar
Marika Wittmar – sång och mandolin
Emilie Lindström – sång och gitarr
Erik Bylund – fiol
Kristin Larsson – dragspel
Petter Nordblom – saxofon
Adam Viklund – trumpet
Mikael Andersson Wik – bas
Rasmus Belling Malm – trummor

Utrustning
Har eget PA.

Hemsida
Officiell hemsida