GENRES

 


 


 

 
 
 
Spelautomater på nätet  
 Artikel 2013-04-26

Legender i studion


Legender i studion

The Legends är i Sverige och Thisplays var på plats i studion under TV- och skivinspelningen som kanske rent av blir en DVD.

 


Vi har alla hört dem, de legendariska sångarna Joe Lynn Turner (Rainbow), Bill Champlin (Chicago), Bobby Kimbal (Toto) och Steve Augeri (Journey).

Och - vi har alla hört gitarristen Tommy Denander, den mest inspelade personen någonsin vad vi känner till och tillika personen som håller ihop det här legendariska gänget.Det är onsdag kväll, vi klampar in i X-Levels studio, gamla EMI-studion/Cosmos där världsstjärnor som bl.a. Lady Gaga spelat in. Det är ett fåtal inbjudna som fått äran att vara med under live-inspelningen av Legends och Thisplays är på plats. Man spelar alltså in fullt band med sång och kör samtidigt. Bandet står i stora rummet där även vi sitter likt ett gäng förväntansfulla groupies med hörlurar.

Steve Augeri från Journey kommer ut i lokelen och hälsar för att snabbt ta plats i sångbåset bredvid oss. En kort uppvärmning av rösten räcker, trummisen räknar in Journeys gamla hit Separate Ways... damn vilket tryck! Det låter bra, nästan för bra för att vara live och vi bara ler. Det gör även Andreas Carlsson från kontrollrummet likt en tandkrämsreklam. Steve sjunger in fyra låtar i ett bräde utan omtagningar. Mäktigt.

Nästa man på tur är Bill Champlin från världsbandet Chicago med låten Hard Habit to Brake. En man med stor röst och som briljerar i sångbåset även han. Han kör med akustisk gitarr i båset dessutom. Efter några låtar tar han plats i bandet bakom orgeln för att fylla på ytterligare med ackord och stämsång.

Tredje man ut är Joe Lynn Turner från kultgruppen Rainbow och Deep Purple med flera. Han lever kvar i 80-talets hårdrock i såväl röstkapacitet som mundering. Nu börjar det nästan bli för bra, han sjunger ju som på skivan från 1981! Han öppnar med Street Of Dreams och det känns banne mig overkligt. Han fortsätter med Stone Cold och avslutar med Surrender. En liten man med stor röst.

Sedan kommer han, Bobby Kimball från Toto. Jag gissar att ni hört honom tusen gånger med låten Hold The Line. Det här är pajasen i gänget helt klart, han påminner lite om Danny De Vito men Bobby verkar överdosera C-vitamin, eller socker. Han rusar ut och hejar på oss, öppnar sångbåset som Joe precis lämnat med respekt och utbrister något i stil med "satan vad varmt det var här". Jo, ett sångbås brukar ha undermålig ventilation och kan bli varm som en bastu. Efter en stunds vädring tar han plats i båset tillsammans med en nu allt mer svettig kameraman som står ca 1 dm med linscen från sångarna. Öppningslåten blir Girl Goodbye och följs upp med Rosana och sedan Africa. Att sitta några meter ifrån med lurar och uppleva det här är svårt att beskriva. Alla de här sångarna är hjältar från min uppväxt och har givetvis präglat min musikaliska bana, även om man idag svävar ut hit och dit på nya upptäcktsfärder. Deras säkerhet och talang är något man måste uppleva live.

The Legends avslutar med en sista låt - "Hold the Line", med Bobby i sitt varma bås och Joe, Bill och Andreas Carlsson i det större och svala båset bredvid på körsång. Vi kan inte låta bli att imponeras av de här sångarna nog, och inte heller av bandet i ledning av Tommy Denander, huvudgitarristen och gruppledare. Man har avverkat gigg i en mängd länder som Ryssland, Finland, Polen osv med en lyrisk trogen publik.

Efter inspelningen tog vi tillfället i akt att mingla med legenderna, ställa frågor och ha trevligt. Själv hamnade jag vid pianot tillsammans med Bobby Kimball. Han var flik värre på handen och jag hade svårt att hänga med på diskanten.

I studion hittade vi fler kända profiler sittandes bredvid oss som OKEJ-mannen Anders Tegner, Roger Lindholm från 80-talsbandet Line Out, Traxxor, Höken från In Time och Björne Halford. Stort!

Vi tänkte följa upp med en artikel om torsdagens livespelning för Legends på Debaser i Stockholm med Thisplays musikrecensent Niclas Fagerström. Håll ut!


 
"Jan Andersson" 2013-04-26
 SENASTE ARTIKLARNA
 
Artiklar
2013-04-26
Legender i studion
Läs mer...
2012-10-20
Äntligen en musikmässa
Läs mer...
2011-11-13
Låtarna klara för melodifestivalen
Läs mer...
2011-04-05
Bandit Awards 2011
Läs mer...
2011-04-01
Demoband anmält av skivköpare
Läs mer...
2010-12-15
Nytt samarbete som hjälper dig att lyckas i musikbranschen!
Läs mer...
2010-09-17
Nya tider
Läs mer...
2010-03-12
Melodimaraton
Läs mer...
2010-02-03
YouTube videos
Läs mer...
2009-10-26
Rockkväll i Idol
Läs mer...
 

Recensioner
2009-05-28
Electric Boys återförenade
Läs mer...
2007-10-30
Janne Bark är mer än ”Bara en man”
Läs mer...
2006-08-18
CARACOLA låter ingen glömma sommaren
Läs mer...
2002-05-24
Låtskrivaren Bassel
Läs mer...
2002-05-20
Skön pop från Linköping
Läs mer...
2002-05-12
Alternativ rock med Wirebird
Läs mer...
2002-05-06
Låtskrivarna Cavalry
Läs mer...
2002-05-01
Demis Skoupras går solo
Läs mer...
2001-10-09
The Slicks rockar högt
Läs mer...
2001-10-08
Fartig pop med Polyester
Läs mer...